Schoorsteenveger De Roetmeester Nieuwleusen
De Roetmeester - Burg.Baron v.Dedemstr.8 - 7711 HV Nieuwleusen - 0522 - 46 53 05 - info@deroetmeester.nl

Veel gestelde vragen

Wat moet ik doen bij een schoorsteenbrand? Hoe stook ik verstandig? Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
Uit oogpunt van brandveiligheid is het van belang uw schoorsteen minstens éénmaal per jaar te laten vegen. Als ook in de zomer wordt gestookt, moet dit minstens tweemaal gebeuren. Daarnaast moet de kachel of haard en de schoorsteen regelmatig worden geinspecteerd op gebreken die een gevaar zijn voor uw veiligheid.

Ben ik verplicht om mijn schoorsteen te (laten) vegen
Nee, Nederland kent geen jaarlijkse veegplicht, zoals in andere Europese landen als Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen. In Nederland wordt jaarlijks vegen van de schoorsteen slechts aangeraden. Evenmin is hier het beroep schoorsteenveger erkend en beschermd. Juist daarom is er geen land in Europa met een zo goed klimaat voor beunhazen op schoorsteenveeggebied als Nederland. Het vakkundig vegen van uw schoorsteen en het controleren op gebreken kunt u het beste overlaten aan deskundigen. Afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij kan dit wel geeist worden.

Waaraan herken ik een goede schoorsteenveger?
Een ervaren, deskundige schoorsteenveger de beste garantie is voor deugdelijk vakwerk. Een deskundige schoorsteenveger staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, werkt met deugdelijk materiaal en heeft een toelatingsexamen afgelegd of is in het bezit van het diploma Gezel-schoorsteenveger. Hij levert na afloop van het werk een duidelijke bon of kwitantie, met daarop naam, adres, telefoon en inschrijvingsnummer bij de KvK. Van erkende schoorsteenvegers mag worden verlangd dat zij aansprakelijk gesteld kunnen worden voor eventuele fouten en dat zij zijn aangesloten bij een Bond die een klachtenregeling in het leven hebben geroepen.

Kan ik ook zelf mijn schoorsteen vegen?
Wilt u toch zelf uw schoorsteen vegen, neem dan de volgende punten in acht: